satu hari di dalam lecture hall…

dalam banyak-banyak lecture,ada satu lecture yang aku paling minat..Element of Noise Investigation.. dalam UK ni hanya ada 3 university sahaja yang mengajar subjek ini dan nottingham university adalah salah satu university yg bertuah..lecturer aku ini seorang lelaki,sudah senja tapi masih berjiwa muda..

rb211

pada satu hari,dia pun bercerita.. tentang penglibatan dia dengan Rolls Royce, syarikat pembuat enjin kapal terbang ternama..pada zaman dia,dia menceritakan bagaimana dia ‘menghilangkan’ bunyi enjin RB211(http://en.wikipedia.org/wiki/Rolls-Royce_RB211) jika anda berdiri 2 meter dihadapannya.. bayangkan enjin kapal terbang sebesar bilik shafie(haha.. 😛 ) berdiri di depan anda and u do not hear a sound from it..

dia telah mengkopi idea ini daripada idea engineer di US yang telah menulis journal tentang penemuan ini..tapi di sana idea mereka di tolak mentah-mentah oleh bos mereka..tp mereka dgn tak berfikir panjang terus menpublish penemuan tersebut di internet…lecturer aku ni pun terjumpa jurnal ini dan dia terfikir apasal laaa depa pi publish such amazing idea… pastu dia pun cuba nak pi present idea ni pada bos dia.. pada mulanya bos dia pikir idea ini ridiculous tp at the end depa BERANI MENCUBA..

tentangan kedua datang dari engineer2 lain kat situ… sebab idea ini memerlukan sedikit redesign yang akan mengubah IDEA lama.. “mana bleh.. dari dulu lagi nenek moyang kami design macam ni!it won’t work..”

tp mereka hanyalah org bawahan.. big boss dah setuju nk try..so depa try dan success! idea itu berjaya…

time ni baru aku tahu,ada jugak engineer yang bertaklid buta,huhu..

moral of the story? be brave to try anything new dan berhujahlah menggunakan fakta,dalil,rumus,dan apa2 sahaja yang boleh diterima akal.. tak semestinya apa yang nenek moyang kita buat semuanya betul.. kalau berhujah atas dasar “saya RASA benda ni best laa..saya RASA benda ni betul laaa n so on..”, maka sampai bila-bila pun akal kita akan  sentiasa mandul..

Advertisements

2 Responses to “satu hari di dalam lecture hall…”

  1. tono Says:

    salam..

    aku ade sekali dlm lecture hall time ni…xdok credit ke utk aku yg bg link RB211??..

    sampai hati mu yo..

  2. kyokusanagi Says:

    aik?bilo maso mu bagi link RB211? xdok pun…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: