akhirnya..exam sudah tamat..?

-mad keletihan dan tono kegatalan-

-mad keletihan dan tono kegatalan-

faiz pun keletihan nampaknya...

faiz pun keletihan nampaknya...

wei..bo bo la bola tuh.. study2!

wei..bo bo la bola tuh.. study2!

Alhamdulillah..akhirnya tamat sudah exam aku untuk winter… setelah berpenat-lelah bercamping di George Green Library selama 2 minggu,akhirnya ia berhasil jua.. cuma ada satu paper je yang spoil,hehe.. harap2 lulus pun jadi lah..

Ramai orang happy bila habis exam… walaupun belum tahu apa result yang akan diperoleh akhir nanti..semua status member-member di YM byk yang busy study la.. sakit itu ini la.. dan macam-macam lagi.. mereka berusaha dengan sebegitu tekun untuk pulun exam ni habis-habisan..ada yang dah jadi kelawar(x tido hampir 24 jam), ada yang lari dari rumah sebab takut dengan komputer, ada yang tido di masjid, ada yang terperap dalam rumah,dan bermacam-macam lagi..demi exam mereka berkorban..

Aku sendiri pun terpaksa membawa bekal ke library sebab macam biasa,aku pegi pagi balik malam… pada awal-awalnya bekalan aku di pau juga oleh si X dan Y..last-last,aku suh depa masak jugak,haha.. so bercamping la kitaorg di sana..

Tapi…. benarkah exam sudah tamat?si X sering mengatakan… “ada sesuatu yang lebih besar lagi dari exam ni..” kita sanggup berkorban masa dan tenaga kita semata-mata nak lulus exam yang manusia buat.. seolah-olah semua masa kita hanyalah untuk study je… bagus lah..study tu tak salah..tapi,adakah kita sanggup buat benda yang sama untuk lulus ‘exam’ yang Tuhan kepada sekalian alam buat untuk kita?dah cukup kah masa yang kita luangkan di jalanNya?kenapa benda yang sama tak apply utk exam ini? ke sebab kita ‘tak nampak’? ataupun secara halusnya ‘kurang beriman’?hurm..tepuk dada tanyalah iman..alhamdulillah jika ia ada.. celakalah orang yg tiada langsung imannya di hati..

“aku busy.. aku final year..aku nak fokus betul-betul kepada study aku”

“aku ada 5 bulan lagi..bulan 6 ni nak balik dah..aku kena concentrate”

“ala..berhibur tiada salahnya..Nabi pun berhibur jugak dgn Aisyah dahulu”

benar.. kamu nak study betul2 kamu x salah..kamu nak berhibur pun x salah..tapi jangan sampai takde masa langsung yang kamu peruntukan untuk berbakti di jalan Tuhan..kalau kamu masih sempat berjalan-jalan,masih sempat bermain bola atau badminton, masih sempat bermain-main game sehingga berjam-jam,masih sempat bermain facebook-disamping masa study kamu yang mahal tu, akan tetapi bila diminta untuk berbakti kepada Tuhan tiba-tiba kamu mengatakan kamu takde masa…dan kamu mula mencari alasan..

“eh,aku ada project la..”

“eh,aku kena buat koswork  la..”

“eh,aku nak kena chatting la..”

adakah jawapan yang sama juga akan keluar jika kamu diajak kepada bola, badminton, facebook, carboot, city??tepuk dada tanya iman sekali lagi..

bisa saja jika alasan itu sudah ada sebelum diminta tetapi jangan kita yang pergi mencari-cari alasan ketika diminta…

Demi masa… Sesungguhnya manusia itu SENANTIASA berada dalam kerugianMELAINKAN orang-orang yang beriman DAN mengerjakan amal saleh,DAN saling berpesan-pesan kepada kebenaran DAN saling berpesan-pesan dengan kesabaran

Advertisements

2 Responses to “akhirnya..exam sudah tamat..?”

  1. ahmad shafie Says:

    hoho..mari mari kita bermujahadah. eyh, ape tono punye blog ye?

  2. tono Says:

    salam..

    jangan pie..jangan..

    sheikhul kabir mcm ko x sesuai melayari blog usang aku..

    muahaha..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: