Fikrahku part II

entry kali ini merupakan sambungan kepada entryku yang pertama..kali ini aku ingin menyentuh ttg fikrah Ikhwanul Muslimun..seperti biasa,aku bukanlah org yg terbaik.. ini hanyalah sekadar perkongsian sahaja.. yang benar hanyalah Quran dan As-Sunnah..tidak akan sesekali kamu sesat selagi mana kamu berpegang teguh kepadanya…

Pendekatan IM(Ikhwanul Muslimun) juga selari dengan manhaj salaf.. ini dibuktikan dengan kata-kata Imam Hassan Al-Banna di dalam Majmu’ Rasail..

‘Mesej ini bukanlah ciptaan Ikhwan al-Muslimin dan bukan rekaan mereka. Sebaliknya mesej ini jelas dinyatakan oleh ayat-ayat al-Quran al-Karim. Mesej ini dengan jelas dinyatakan oleh hadis-hadis Rasulullah s.a.w. yang mulia. Malah turut ditampilkan dengan jelas melalui amalan generasi pertama yang merupakanĀ  contoh teladan terbaik dalam memahami dan melaksanakan ajaran Islam.’

Apa yang aku nampak,tujuan IM hanyalah satu.. mengembalikan manusia kepada dakwah..mengembalikan manusia kepada tujuan hidup..menyedarkan manusia supaya meneruskan kerja-kerja nabi,kerja-kerja para sahabat.. kami ingin membina ‘core group’ terlebih dahulu sbgaimana nabi membina core group di Mekah dahulu..bukan sekadar sokong,tapi sanggup berkorban utk islam..soal jemaah ialah soal ranting..’ideally’ IM menarik manusia kepada Islam..selepas itu bila dia dah faham semua barulah IM ‘promote’ method dakwah kami..kami tiada borang-borang special utk diisi..kalau dia x selesa dengan cara dakwah fokus,terpulang lah..dia nk pi dakwah terbuka ke,nk jadi ahli politik ke,apa2 ke,pergilah..asalkan kamu bekerja..nabi nuh berdakwah pun macam2 method dia pakai..

bagi IM,dakwah merupakan teras perjuangan… jika ada ahli-ahli IM yang masuk cabang politik ke,ekonomi ke,pendidikan ke, semua cabang2 ini akan digunakan utk menarik manusia kepada dakwah..

lll

Hari tu ada orang kata gerak kerja kami adalah esklusif..benarke?? tunggu siri seterusnya,hehe..

ps: ini hanyalah pendapat peribadi..setiap kata2 boleh diterima atau ditolak melainkan kitabullah dan kata-kata baginda s.a.w.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: