Fikrah: The Future Of Our Religion(Part 1)…

Alhamdulillah..setelah lama tertangguh,akhirnya berjaya juga aku menghabiskan siri talk by Dr Tariq Swaidan ini..beliau seorang yang boleh dikatakan pakar dalam sejarah atas kebolehannya menghurai sejarah Islam khususnya.. MasyaAllah it is a very very inspiring talk..and highly recommended for all.. tulisan ini insyaAllah cuba untuk membuat rumusan ttg apa yang beliau perkatakan sepanjang 2 jam tersebut..tapi yang sebaik-baiknya ialah melihat sendiri secara ‘live’…hehe

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya:

Demi Allah..tidaklah akan datang hari kiamat itu..sehinggalah agama ini tersebar..sejauh waktu siang dan malam

hadith ini memberikan satu petunjuk yang definite.. bahawa kemenangan agama islam itu adalah sesuatu yang pasti.. sebagaimana pastinya berlaku hari Kiamat sebagaimana yang diimani oleh setiap hamba yang mengaku beriman..

Akan tetapi,adakah kita semua merasakan perasaan begitu? lebih-lebih lagi dengan keadaan sekarang yg mana negara-negara seperti US,UK jauh lebih hebat dari segi ketenteraan dan teknologi.. tetapi negara-negara umat islam masih lagi mundur..

Maka,untuk menjawab persoalan ini,marilah kita back to the past..sedar tak sedar,jika kita mengkaji sejarah, nescaya kita akan dapati bahawa ada satu ‘trend’ yang tidak pernah berubah dari dulu sampai sekarang:

‘History repeat itself ‘

Ya..sejarah ini sentiasa berulang-ulang.. pola kehidupan masyarakat akan menentukan apakah masa depan mereka.. dan inilah yang disebutkan sebagai sunnatullah dalam sains sosial.. sunnatullah tidak hanya berlaku dalam sains tulen i.e. physics,chemistry tetapi ia juga berlaku dalam corak kehidupan manusia..dan ini selari dengan firman Allah:

(Demikianlah)Sunnatullah yang telah berlaku sejak dahulu,dan kamu tidak akan sesekali mendapati perubahan pada sunnatullah itu“(Al-Fath:23)

Banyak ketamadunan mempunyai mempunyai pola naik turun yang sama.. ia mengambil masa yang lama untuk sampai ke puncak ketamadunan..tetapi ramai orang tak perasan,bahawa when the civilization collapsed, it collapsed very quickly…mengambil masa beratus-ratus bahkan beribu-ribu tahun untuk membina tamadun yang hebat,tetapi semuanya runtuh dalam masa beberapa tahun sahaja…

persian empire

Tanah Jajahan Empayar Parsi satu ketika dahulu..

Lihat sahajalah Parsi..Parsi memiliki tanah jajahan yang sgt luas..from India-Turki-Iraq-sebahagian tanah Arab..ketika tentera muslim mula untuk berkonfrontasi dengan Persia,tentera Persian pada ketika itu mampu mencapai bilangan 350000 orang..dan ini bukanlah semuanya..bilangan ini hanyalah sebahagian sahaja..cuba bayangkan negara manakah yang mampu mempunyai bilangan tentera seramai ini pada zaman ini?their military are the most powerful at that time.. memiliki teknologi yang canggih yang diceduk dari Rom dan India..dan mereka juga bersatu(united) di bawah seorang raja yang berpusat di al-Madain,Baghdad..tetapi,berapa lamakah masa yang diambil untuk tamadun yang hebat ini jatuh???

Pada 12Hijrah,Amirul Mukminin Abu Bakar telah melakukan serangan yang pertama ke atas Parsi..2 pasukan telah dihantar untuk berdepan dengan mereka dipimpin oleh Khalid al-Walid r.a. dan al-Musannah ibn Harithah..pasukan Khalid menyerang Parsi melalui selatan iraq menuju ke al-Madain manakala ibn Harithah menyerang dari utara iraq..dalam serangan ini,hanya tentera Khalid yang berjaya menembusi Iraq meanwhile pasukan utara berdepan dengan resistance yang sangat kuat dan tidak berjaya menembusi kubu musuh..Dalam perjalanan ke arah utara,Khalid dipanggil balik oleh Abu Bakar utk berkhidmat di Palestin dan Saad bin Abi Waqqas dilantik sebagai pengganti Khalid..pimpinan Said ini bertemu kembali dengan pasukan al-Musannah dan mereka bersatu utk melawan Parsi dalam satu peperangan yang hebat yang dinamakan al-Qadsiyyah..pada 15 Hijrah,Parsi kalah dalam peperangan ini..

sedikit renungan untuk difikirkan..tamadun Parsi jatuh hanya dalam masa 3 tahun sahaja..walhal ia mengambil masa hampir 2000 tahun untuk dibina..tidakkah kita terfikir bagaimanakah sebuah tamadun yang hebat,dengan kekuatan tentera yang boleh dikatakan the strongest military at that time,dicampur lagi dengan kemajuan technology,philosophy etc,UNITED under one king,tak berpecah-belah BUT boleh jatuh kepada sebuah kerajaan kecil yang berpusat di Madinah??

Macam mana dengan tamadun Rom?Adakah ia turut mengalami pola yang sama dengan tamadun Parsi?Nantikan episod seterusnya.. : )

Advertisements

5 Responses to “Fikrah: The Future Of Our Religion(Part 1)…”

  1. tono Says:

    salam

    the kind of posting that i’ve been waiting for..

    buh dlm msmemsy.wordpress ..

    RA UPM..

  2. kyokusanagi Says:

    awat ko nye comment tak keluar dalam email aku..terus dia approved..ko hack ke?huhu..

    by the way,dah jumpa member2 faridul kat UPM?

  3. faridul Says:

    huh, comment terus keluar tanpa perlu di approve? Ni maqam tinggi ni…

  4. kyokusanagi Says:

    oo..patut la..masuk spam rupanya,hehe :p

  5. tono Says:

    salam..

    weh…bilo mung nk sambung ni..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: