Risk Vs Profit..

Graph: Risk vs Profit

Dalam financial planning, amat jarang untuk kita jumpa pelaburan yang mempunyai high investment return tetapi dalam masa yang sama low risk..jika tak, ramai la manusia yang akan jadi jutawan mee maggi dalam sekelip mata..kebiasaannya,semakin tinggi risk sesuatu pelaburan,semakin tinggi jugalah profit/rugi yang dia mungkin peroleh.

Prinsip yang sama juga diaplikasi dalam kehidupan beragama..cuma kali ini apa yang saya nak sentuh instead adalah rugi,bukannya profit.. sedar tak sedar,semakin besar imej agama yang kita bawak, maka semakin besar jugaklah effect dia kepada ‘profit/loss’ yang akan kita dapat..di sini saya letakkan dua situasi:

Situasi 1-seorang hamba yang mempunyai imej agama berada di dalam majlis ikhtilat, bergambar berlainan jantina, dan tidak segan dengan gambarnya dihebahkan kepada umum..

Situasi 2seorang hamba yang mempunyai imej agama bersama di dalam majlis ikhtilat,tetapi menjauhi bergambar lelaki perempuan atas dasar segan dan risau agama ini difitnah disebabkan tingkah-lakunya..

walaupun kedua-duanya salah,tetapi siapakah yang lebih ‘baik’? pada pendapat saya, orang yang berada di situasi pertama adalah lebih teruk kerana dia berbuat dosa dan dalam masa yang sama tidak merasa aib dengan dosanya itu..dan dalam masa yang sama,disebabkan imej agamanya itu tercalit bersama, maka ia telah membuka pintu-pintu fitnah untuk org memandang slack kepada agama ini..

wahai sahabat,semakin besar posisi kamu dalam masyarakat, semakin ‘alim kamu berbanding orang lain, maka semakin besarlah tanggungjawab kamu,pemberat kamu terhadap agama ini..sesungguhnya sadduz zara’i(menutup pintu fitnah) itu lebih baik jika kamu mengetahui..apa gunanya bertudung labuh memakai niqab jika di facebook tidak segan silu ‘i love u’?usahlah membawa imej agama jika kamu ingin merosakkannya..berbuat dosa tapi menunjuk-nunjuk kepada orang ramai adalah lebih teruk daripada berbuat dosa tetapi merasa aib dengannya…jangan sesekali mengatakan kamu tiada pilihan walhal kamu mampu membuat keputusan..

“Apabila kamu tidak malu,maka lakukanlah apa sahaja yang kamu kehendaki”(Riwayat Bukhari)

Advertisements

2 Responses to “Risk Vs Profit..”

  1. everjihad Says:

    tertimbul satu persoalan.

    macamana kalau seseorang tu terlalu fikirkan ‘risiko’ lebih dari profit dalam melakukan sesuatu amalan?

    walau dia tau ada bnyk unsur kebaikan yg dia boleh dapat, tapi dia tau ‘berat’nya imej atau risiko yg tertanggung kalau dia gagal jd contoh teladan seiring dgn imej atau kebaikan tu

    dalam erti kata lain, sindrom takut nmpk baik sgt..

  2. kyokusanagi Says:

    tiada manusia yang perfect.. mereka tidak akan terlepas dari membuat kesalahan..dan Allah menyukai orang yang sentiasa bertaubat kepadaNya..

    kalau dia takut risk,maka sampai bile pun dia xkan ada peluang utk dapat higher profit..hehe.. sampai bile pun dia xkan ada peluang utk dapat darjat yang lebih tinggi..risk is not something that u must avoid all the time.. the key factor is how u manage the risk…

    salah satu cara nak manage the risk dlm kes ini pada pendapat saya ialah kembali kepada kata-kata seorang sahabat nabi s.a.w., Mu’az bin Jabal,”إجلس بنا نؤمن ساعة” yang bermaksud ‘marilah duduk bersama kami seketika,kita beriman sejenak’.. =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: