19 May: Mu’az Firdausi,nama diberi…

Assalamualaikum wbt..

Pertama-tama sekali syukur alhamdulillah kepada Allah s.w.t. kerana isteri ana telah selamat melahirkan anak sulung kami, Mu’az Firdausi lebih kurang pada waktu 1.30pm(waktu UK) tadi.. Dia telah dilahirkan di hospital di Czech Republic…dan ana pula tidak diberikan rezeki untuk bersama-sama ketika proses delivery tadi kerana ana berada di Nottingham.. baru 2 hari lepas balik dari Prague.. dan hari ni dah beranak..dan ana juga tidak diberikan rezeki untuk terus datang ke sana memandangkan next week adalah final exam utk ana di university ini..hari terawal dapat pegi pun mungkin hari Rabu ini..

untuk pengetahuan semua, due sebenar sepatutnya pertengahan bulan 8..dan ini adalah pre-mature birth link buat anak kami.. ketika ini, Mu’az ditempatkan di dalam incubator bersama dgn 3 org lagi bayi2 yang lain..hospital tempat wife ana deliver tu merupakan hospital swasta..dan daripada apa yang doktor cakap, treatment untuk bayi kami akan menelan belanja yang agak besar disebabkan wife ana tak amik insurance untuk ibu mengandung kerana membayangkan akan deliver kat malaysia.. insurans utk wanita mengandung amat mahal dan kalau nak deliver di malaysia,mmg xberbaloi utk amik dulu..

apa yang positifnya ialah doktor cakap survival rate buat anak kami agak tinggi alhamdulillah. . cuma itulah,bila dah deliver x cukup bulan ni, organ2 n brain development belum fully develop lagi..dan yang ni ana still xsure lagi apa resultnya..maybe dalam beberapa hari lagi akan tahu insyaAllah.. berat normal bayi adalah 3kg dan berat anak kami adalah about 1kg sahaja..

setakat ini,itu sahaja yg ana nk bagitau.. harap2 antum semua tolong doakan agak baby kami sihat n continue to survive..mohon doa juga supaya dipermudahkan segala urusan kami untuk menghadapi hari-hari mendatang..

wassalam…

Advertisements

2 Responses to “19 May: Mu’az Firdausi,nama diberi…”

  1. Aza Says:

    Salam Muaz,
    Insyallah semuanya dipermudahkan bagi saudara dan isteri. Adakah peluang utk saudara memindahkn isteri ke gov’t hospital memandangkan baby needs time to grow? Priority and important is your baby, the rest is negligible.

    Saya mungkin tak tahu procedure kat sana, tapi daripada pengalaman saya rasa there is ways saudara can solve the financail problem. Moga Allah pertemukan saudara dengan laluan yang mudah.

    Berkongsi pengalaman
    Percayalah 3kg adalah berat normal bagi bayi mereka tapi bagi kita “Msian” setakat 2.5kg adalah normal. Pengalaman saya bersalin di US dgn baby 2.5kg, juga dikatakan kecil. Kosnya terlalu tinggi, delivery doktor saja US1000 belum lagi kos katil dan nursery for baby while mum masih belum sihat.

    Alhamdullliah bayi saya 2.5kg mendapat score 9/10 then kami dibenarkan membawa baby pulang provided I must always keep the baby warm. Kat US Insuran untuk ibu mengandung memang wajib ambil sebelum mengandung lagi jika tidak kami lansung tidak mendapat rawatan hospital.

  2. ummu atiyah Says:

    assalammualaikum..
    mabruk di ats kehadiran cahaya mata penyeri kluarga antum.
    insyaallah ade jln penyelesaian..bykkn berdoa pd Allah.
    kami yg jauh dicni hny mampu mdoakn yg terbaik buat antum.
    skadar ingin berkgsi pengalaman..anak sulung ana pun dilahirkn prematured(29weeks).
    berat wkt tu 1.17kg..too small.ana hny mampu berdoa supaya anak ana slamat dan kuat utk trus hidup.doc mengatakan peratus utk anak ana hidup 60% shj.alhmdlh..slama 49hari di hospital,anak ana dibenarkan discharge dgn berat 1.8kg.cume bezanya ana deliver di msia.pttnye ana ingin deliver di saudi.lg semggu nk fly,kuasa tuhan ana bersalin awal.ade hikmahnye.mgkin klu di saudi kos perubatan adelah sgt mahal dan suami ana hnyala status student x mmpu utk membiayai.ape yg ana ign kgsikn..antum bykkn doa,sabar.insyaallah Allah akn tunjukkn jln.apabile berjmpa bayi antum..bisikkn pdnya supaya die kuat dan trus berjuang utk hidup.dgn sentuhan ksh syg seorg ibu ayah juge bole membuatkn bayi lbh cpt membesar(menurut doc kanak2 di msia).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: