14 August..Update Muaz Firdausi

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah pada 12 Aug yang lepas Muaz telah dikeluarkan dari hospital untuk pulang ke rumah..walau bagaimanapun, pada 13 Aug kami terpaksa hantar dia balik ke hospital..ini disebabkan pada malam pertama dia balik umah,hidung dia berhingus dan dia mengalami sedikit kesusahan untuk bernafas..kitaorg lak tak tahu apa nak buat..memang agak blur la time tu..satu malam x dapat tidur dengan lena..nasib baik x jadi apa2 yang buruk..

pada keesokkan harinya, kami bawak dia balik ke hospital.. kali ini,wife ana stay di sana selama sehari untuk belajar macam mana nak jaga and handle baby dengan baik..sebelum ni dia tak dapat tinggal di hospital memandangkan dia ada attachment dengan hospital selama 2 minggu..insyaAllah kali ini kami akan lebih konfiden untuk jaga baby dengan baik..susah jugak sebab xde guide dari orang tua secara direct,huu..

berat Muaz pada hari ini(14 Aug) ialah 2050g..tengah hari tadi dia dah balik kembali ke rumah kami..buat masa ini, Muaz still tak dapat nak coordinate dengan baik antara breathing dengan minum susu.. ini menyebabkan dia mengambil masa yang lama sedikit untuk menghabiskan 50ml susu pada satu-satu masa..skrg pun dia ada kembung perut skit.. nasib baik ada minyak yang dibawa khas dari malaysia.. =) at least kami dah ready untuk menghadapi 2 kemungkinan; hidung tersumbat and kembung perut..

jika diikutkan plan asal, kami sepatutnya balik pada 20hb august.. tapi flight ini terpaksa ditunda ke tarikh lain..mungkin 5hb september.. doktor kat sini yang dahulu bagi gerenti dia boleh balik pada 20hb tiba2 cakap dia xleh balik lak tanpa oxygen concentrator.. so diorang pun x berani nk bagi jaminan since diorang pun xde experience dengan baby premature yg naik flight..diorang just baca dari article je..buat masa ini,ana sedang menunggu feedback dari dr Hafizal pasal benda ni..

banyak plan yang dah diubah..kami plan nk tinggal Muaz kat Malaysia so that mak wife ana boleh tolong jagakan.. plan skrg dari bulan 9 sampai bulan 1,ingat nk minta mak dia jagakan..then baru kami bawak datang prague dan stay bersama selama 6 bulan di sini..tetapi ini semua tertakluk kepada perubahan..so far begitulah yang dirancang.. mungkin kos-kos perubatan lebih murah di Malaysia..

pasal negotiation, alhamdulillah kami dah jumpa dengan director hospital pada 12 august yang lepas..dia adalah seorang yang baik dan peramah.. perjumpaan kami ditemani oleh wakil dari Malaysian Embassy di sini.. however, mereka just teman sahaja dan tidak terlibat secara langsung dari segi perbincangan dengan director..kami menceritakan situasi kami dan meminta pengurangan bil.. dan insyaAllah tuan director tu akan buat meeting dengan management staff pada 16 august ini.. actually dia cakap pihak hospital dah bagi banyak pengurangan sebenarnya..dah hanpir 50% daripada kos biasa.. tetapi dia berjanji akan cuba yang terbaik..segala keputusan akan diketahui 17 Aug ini.. mohon doakan agar bil ini dapat dikurangkan.. untuk pengetahuan, total bil up to August so far around 500000kc which is lebih kurang dalam 11000pound..harap2 amount ini dapat direducekan lagi insyaAllah..mohon doakan semoga dipermudahkan dan dilembutkan hati para staff yang akan meeting hari isnin ini..

ana tak nafikan ada kemungkinan tabung perlu dibuka kembali..harap2 masih ada insan-insan yang sudi membantu kami di sini..tetapi semua ini bergantung kepada keputusan meeting hari selasa ini..

rasanya itu sahaja dahulu buat masa ini..sekian dan terima kasih kerana sudi membaca..

wassalam..

Advertisements

2 Responses to “14 August..Update Muaz Firdausi”

  1. armouris Says:

    info tentang hidung tersumbat di SIHAT SELALUHidung Tersumbat

  2. Abu Mu'az Says:

    latest info:

    meeting hari tu terpaksa dicancelkan..tapi diorang akan buat meeting pada hari lain..insyaAllah by bulan 9 ni kitaorg akan tahu berapa total amount yg kena bayar….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: