update Muaz Firdausi 25/08/10

dalam proses nk tido..

Assalamualaikum wbt..

Di sini ana ingin mengupdate keadaan kami di sini..last time kami dah pegi jumpa dgn manager hospital pasal pengurangan payment..then dia cakap dia perlu buat meeting dengan management staff terlebih dahulu disebabkan dia xleh buat keputusan tu sorang-sorang.. akan tetapi, pada hari yang dijanjikan,ana dapat tahu bahawa meeting dengan management staff terpaksa ditunda atas sebab2 tertentu.. staff hospital tu memberi harapan bahawa mereka akan cuba mengurangkan bil itu setakat mana yang boleh.. so far total bil secara kasarnya dalam 500,000kc which is around 16000pound.. insyaAllah awal bulan 9 ni ana boleh tahu exactly how much lagi yang masih berbaki..

kebelakangan ini kami tengah struggle tentang macam mana nak bawak balik Muaz ke Malaysia..setiap doktor yang diconsult ada pendapat masing-masing..kadang-kadang kami berasa yakin bahawa Muaz boleh travel without oxygen supply..n kadang-kadang kami berasa tak yakin lak..and lastly kami decide tak akan amik risiko utk travel without oxygen supply..

sebelum ni kami dah beli tiket Emirates dari Prague untuk ke Kuala Lumpur..ada beberapa reason knp kami amik emirates at the first place..firstly Muaz dah stay kat sini melebihi tempoh 90 hari kalau ikut normal punya procedure..dia masuk hospital pun 86 hari..so ada kemungkinan akan ada masalah di situ..embassy mesia di sini hanya issue emergency certificate which can be used only for one way..dan kemungkinan juga Muaz akan memerlukan exit permit untuk keluar dari Czech Republic ini..however Emirates ni dia tak provide oxygen supply..time kitaorg beli ni kitaorg rasa yakin la bahawa Muaz xperlukan oxygen..even doktor yang handle dia kat prague pun ckp ok at the first place.. tapi tiba-tiba diorang insist jugak nk kena ada oxygen supply..

alat utk oxygen supply lak mahal..dekat 3000usd sebijik..mmg x berbaloi la nk beli.. search punya search, hanya MAS je yg kitaorg jumpa provide oxygen supply..tapi MAS tak operate dekat prague.. the nearest one is Frankfurt..mula-mula terfikir macam mana la nak travel dari Prague ke Frankfurt nih..nak naik kapal terbang mmg xpossible la..sebab nk kena ada oxygen supply..so the possible way is melalui jalan darat lah..so kitaorg kontek la balik org embassy ty boleh pakai ke emergency certificate tu..dan lepas tu baru tahu bahawa travel across border dlm europe ni xjadi masalah..cumanya KEMUNGKINAN masalah akan timbul di imigresen airport la..so depa pun kontek jugak dengan konsulat mesia di german..n mereka pun xbleh bagi jaminan..kalau imigresen tgk sebelah mata,ok lah..kalau kena yg straight,susah la jugak..so ana doakan n pohon antum doakan semoga pak cik imigresen kat airport baik hati la lepaskan kami..xkan la x konsider baby masuk spital 86 hari?nak salahkan baby ke?huu..dia bukannya blh keluar pergi balik nk apply visa pun..passport pun xde..so kami tawakkal je la dalam bab imigresen ni…

jadi kitaorg pun mula la menghubungi MAS..mula-mula kontek MAS Kuala Lumpur tanya ada oxygen supply x utk flight dari FRA-KL n diorang cakap ada..pastu call MAS Frankfurt lak,tapi diorang cakap x possible..so ana duk main ulang alik call KL,Frankfurt..ana suh diorang contact sesame sendiri diorang cakap xleh..pening kepala kitaorg kejap..seolah-olah ana lak yang jadi orang tengah bagi MAS dalam benda ni..

setelah puas duk berurusan dgn staff MAS German yang kurang friendly tu, ana pun dah hampir mengalah dah..mmg diorang berkeras cakap MAS frankfurt xleh provide oxygen..betul la org ckp,org german ni kalau kena yg keras mmg keras..huhu..pastu ana pun mengadu la kat seorang member di German ni..pastu dia suggest suh deal thru travel agent kat german ni..ada satu travel agent yg staff dia org malaysia n boleh ckp melayu..

ana pun kontek la travel agent ni,cite masalah ana semua..and depa berjanji akan cuba bantu..lepas satu hari try,mmg confirm MAS frankfurt xleh nk supply..depa ckp masalah sebab pesawat yang operate dari frankfurt ialah pesawat Boeing 777 dan pesawat ni mmg xleh supply oxygen apa ntah..akan tetapi ana dapat satu hint baru..mereka cakap hanya flight Boeing 747 yang boleh supply oxygen tapi flight ni operate from London…time ana call MAS Frankfurt hari tu diorang xcakap lak pasal flight 747 ni..diaorg just ckp pasal flight 777 yang xleh bawak oxygen supply..without giving the alternative..pastu suh ana pegi pharmacy beli sendiri oxygen supply..sabo je la..travel agent ni ckp diorang xleh tolong kalau flight tu depart dari London…

tapi ana x mengalah jugak..ana cuba search kat website MAS dari mana lagi Boeing 747 digunakan.. dan alhamdulillah ana dapat tahu bahawa Amsterdam jugak operate menggunakan flight ini..lalu ana kontek balik travel agent tu, dan alhamdulillah mereka dapat tolong ana..dalam kes ini, ana salute la staff malaysia yang kerja kat situ..dia seorang indian, tapi dia cakap dia akan cuba sedaya upaya untuk tolong orang malaysia yang dalam kesusahan macam kami..diorang xde connection direct dengan travel agent di amsterdam sebab mereka operate dari german,tetapi mereka deal n fight mintak MAS di Frankfurt yang handlekan..alhamdulillah sekali lagi kerana Allah beri ana kekuatan untuk tidak mengalah dan Allah dah memudahkan urusan sampai ke tahap ini..

sekarang ini ana just tunggu confirmation dari diorang sahaja…semoga Allah permudahkan urusan ini dan harap2 xde dah masalah yang akan timbul on MAS punya behalf…kl semua ni ok, kami akan travel menggunakan train dan bus dari Prague to Amsterdam on 8/9/2010 nnt.. satu perjalanan yang agak jauh(12h)..hopefully everything will be fine.. please pray so that God make everything easier for us insyaAllah..

rasanya setakat itu sahaja buat masa ini..panjang betul ana type hari ni..huhu..terima kasih kerana sudi membaca up to this point..jangan lupa doakan kami semoga selamat sampai di Malaysia…

waalaikummussalam wbt..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: