Archive for the ‘luahan hati’ Category

Final Update Mu’az Firdausi: 07/09/10

September 7, 2010
Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah hari ini sy dah dapat jumlah keseluruhan yang perlu dibayar kepada hospital iaitu 283082Kc@GBP9530.00.. alhamdulillah di tangan kami masih ada baki sebanyak 100,000Kc hasil daripada kutipan derma tempoh hari.. sempena kami balik mesia ni, kami plan nak try kutip duit  daripada ahli-ahli keluarga kami di Malaysia..mungkin tak banyak,tapi kami mensasarkan around RM5000.00@31000Kc.. jadi jumlah keseluruhan berkurang sebanyak 152,082Kc@GBP5130.00..

Untuk memudahkan pengiraan, kami memerlukan bantuan dari rakan-rakan yang dermawan sebanyak GBP5000.00 sahaja lagi untuk cover bil hospital.. tapi on my side,saya akan cuba usaha sendiri untuk try tampung mana yg tak cukup..nak kumpul 5000pound@rm25000 di Malaysia sendiri mungkin tak mudah tapi tak mustahil..cuma kena byk berjimat la bila dah kerja nnt..huu..

Wallahu’alam.. in case kalau ada rakan-rakan yang ingin mengurangkan beban kami, saya sertakan bank details saya di UK..saya mendoakan agar Allah melipatgandakan pahala anda yang telah banyak membantu mengurangkan beban saudara anda di sini baik dari segi kewangan,doa, mahupun nasihat.. =)

by the way, saya harap tak perlulah circulate tulisan ini kat mana-mana..risau takut duit masuk tak terkawal lak..tulisan ini saya dedicate kepada pengunjung direct blog ini sahaja.. =)

esok kami akan bertolak ke Amsterdam daripada Prague dengan menaiki train dan bus..hampir 12 jam jugak perjalanannya tu..then pada hari Khamis ni, kami akan naik MAS untuk pulang ke Malaysia..alhamdulillah MAS akan provide oxygen untuk Muaz sebagai back up.. mohon doakan agar segala urusan pulang kami berjalan dengan lancar insyaAllah..tgh risau pegawai imigresen kat amsterdam je ni,hehe.. muaz dah duduk dalam schengen area melebihi 90 hari dah..harap2 dia consider la Mu’az masuk spital 86 days tempoh hari..

sekali lagi,saya ucapkan jutaan terima kasih kepada sahabat-sahabat yang telah banyka membantu memudahkan dan meringankan urusan kami di sini.. terima kasih saya ucapkan kepada kenalan-kenalan di UK khususnya kepada Majlis Syura Muslimun, abg Amirasyid, Dr Hafizal, Dr Syed, Dr Azlisham,Ust Mazrul, Atiq Hamid, Firdaus Rahim, Aizudin, Cha, Pak Din Dan Kak Zlaa sekeluarga, dan lain-lain lagi yang telah memberikan support directly kepada kami.. semoga Allah membalas jasa anda semua sama ada yang disebut ataupun yang mana Allah sahajalah yang mengetahui pertolongan anda kepada kami.. tidak dilupakan juga terima kasih kami kepada semua ikhwah dan akhawat,rakan dan kenalan di seluruh dunia yang banyak membantu kami dari segi kewangan alhamdulillah.. =) jika nak mention semua mmg tak termention lah saya di atas kelemahan diri ini..tapi Allah tidak pernah lupa walaupun sebesar zarrah segala jasa baik anda..

sekian sahaja daripada kami..jika berkesempatan, datanglah melawat Muaz di Kok Lanas, Kota Bharu, Kelantan ye..hehe..just give us a call first at 09-7883028(umah mertua).. =)

wassalam wbt…

~Abu Mu’az~

Berikut Adalah Senarai Bank Yang Boleh Digunakan Untuk Menyalurkan Bantuan:

United Kingdom:

Acc Name: Mr Khairul Musa

Acc No      : 34994368

Sort Code : 77-22-18

Ref              : Muaz Firdausi

Malaysia:

Bank           : Maybank

Acc No      : 1530 3891 1247

Acc Name: Khairul Izham Bin Musa

Reference: Muaz Firdausi

Czech Republic:

Name :   Noor Hazilla Waty Mat Hasan
Acc no :   CZ48 0300 0000 0002 1284 2832
Swift code :   CEKO CZPP
Ref :   Muaz Firdausi
Bank name :   Ceskoslovenska obchodni banka(CSOB)
Bank Address: Praha-Anglicka,
Anglicka 20, Praha 2, 12000,
Prague,
Czech Republic
Wife Address: Karlovo namesti 15/292,
Praha 2, 12000,
Prague,
Czech Republic
Advertisements

update Muaz Firdausi 25/08/10

August 25, 2010

dalam proses nk tido..

Assalamualaikum wbt..

Di sini ana ingin mengupdate keadaan kami di sini..last time kami dah pegi jumpa dgn manager hospital pasal pengurangan payment..then dia cakap dia perlu buat meeting dengan management staff terlebih dahulu disebabkan dia xleh buat keputusan tu sorang-sorang.. akan tetapi, pada hari yang dijanjikan,ana dapat tahu bahawa meeting dengan management staff terpaksa ditunda atas sebab2 tertentu.. staff hospital tu memberi harapan bahawa mereka akan cuba mengurangkan bil itu setakat mana yang boleh.. so far total bil secara kasarnya dalam 500,000kc which is around 16000pound.. insyaAllah awal bulan 9 ni ana boleh tahu exactly how much lagi yang masih berbaki..

kebelakangan ini kami tengah struggle tentang macam mana nak bawak balik Muaz ke Malaysia..setiap doktor yang diconsult ada pendapat masing-masing..kadang-kadang kami berasa yakin bahawa Muaz boleh travel without oxygen supply..n kadang-kadang kami berasa tak yakin lak..and lastly kami decide tak akan amik risiko utk travel without oxygen supply..

sebelum ni kami dah beli tiket Emirates dari Prague untuk ke Kuala Lumpur..ada beberapa reason knp kami amik emirates at the first place..firstly Muaz dah stay kat sini melebihi tempoh 90 hari kalau ikut normal punya procedure..dia masuk hospital pun 86 hari..so ada kemungkinan akan ada masalah di situ..embassy mesia di sini hanya issue emergency certificate which can be used only for one way..dan kemungkinan juga Muaz akan memerlukan exit permit untuk keluar dari Czech Republic ini..however Emirates ni dia tak provide oxygen supply..time kitaorg beli ni kitaorg rasa yakin la bahawa Muaz xperlukan oxygen..even doktor yang handle dia kat prague pun ckp ok at the first place.. tapi tiba-tiba diorang insist jugak nk kena ada oxygen supply..

alat utk oxygen supply lak mahal..dekat 3000usd sebijik..mmg x berbaloi la nk beli.. search punya search, hanya MAS je yg kitaorg jumpa provide oxygen supply..tapi MAS tak operate dekat prague.. the nearest one is Frankfurt..mula-mula terfikir macam mana la nak travel dari Prague ke Frankfurt nih..nak naik kapal terbang mmg xpossible la..sebab nk kena ada oxygen supply..so the possible way is melalui jalan darat lah..so kitaorg kontek la balik org embassy ty boleh pakai ke emergency certificate tu..dan lepas tu baru tahu bahawa travel across border dlm europe ni xjadi masalah..cumanya KEMUNGKINAN masalah akan timbul di imigresen airport la..so depa pun kontek jugak dengan konsulat mesia di german..n mereka pun xbleh bagi jaminan..kalau imigresen tgk sebelah mata,ok lah..kalau kena yg straight,susah la jugak..so ana doakan n pohon antum doakan semoga pak cik imigresen kat airport baik hati la lepaskan kami..xkan la x konsider baby masuk spital 86 hari?nak salahkan baby ke?huu..dia bukannya blh keluar pergi balik nk apply visa pun..passport pun xde..so kami tawakkal je la dalam bab imigresen ni…

jadi kitaorg pun mula la menghubungi MAS..mula-mula kontek MAS Kuala Lumpur tanya ada oxygen supply x utk flight dari FRA-KL n diorang cakap ada..pastu call MAS Frankfurt lak,tapi diorang cakap x possible..so ana duk main ulang alik call KL,Frankfurt..ana suh diorang contact sesame sendiri diorang cakap xleh..pening kepala kitaorg kejap..seolah-olah ana lak yang jadi orang tengah bagi MAS dalam benda ni..

setelah puas duk berurusan dgn staff MAS German yang kurang friendly tu, ana pun dah hampir mengalah dah..mmg diorang berkeras cakap MAS frankfurt xleh provide oxygen..betul la org ckp,org german ni kalau kena yg keras mmg keras..huhu..pastu ana pun mengadu la kat seorang member di German ni..pastu dia suggest suh deal thru travel agent kat german ni..ada satu travel agent yg staff dia org malaysia n boleh ckp melayu..

ana pun kontek la travel agent ni,cite masalah ana semua..and depa berjanji akan cuba bantu..lepas satu hari try,mmg confirm MAS frankfurt xleh nk supply..depa ckp masalah sebab pesawat yang operate dari frankfurt ialah pesawat Boeing 777 dan pesawat ni mmg xleh supply oxygen apa ntah..akan tetapi ana dapat satu hint baru..mereka cakap hanya flight Boeing 747 yang boleh supply oxygen tapi flight ni operate from London…time ana call MAS Frankfurt hari tu diorang xcakap lak pasal flight 747 ni..diaorg just ckp pasal flight 777 yang xleh bawak oxygen supply..without giving the alternative..pastu suh ana pegi pharmacy beli sendiri oxygen supply..sabo je la..travel agent ni ckp diorang xleh tolong kalau flight tu depart dari London…

tapi ana x mengalah jugak..ana cuba search kat website MAS dari mana lagi Boeing 747 digunakan.. dan alhamdulillah ana dapat tahu bahawa Amsterdam jugak operate menggunakan flight ini..lalu ana kontek balik travel agent tu, dan alhamdulillah mereka dapat tolong ana..dalam kes ini, ana salute la staff malaysia yang kerja kat situ..dia seorang indian, tapi dia cakap dia akan cuba sedaya upaya untuk tolong orang malaysia yang dalam kesusahan macam kami..diorang xde connection direct dengan travel agent di amsterdam sebab mereka operate dari german,tetapi mereka deal n fight mintak MAS di Frankfurt yang handlekan..alhamdulillah sekali lagi kerana Allah beri ana kekuatan untuk tidak mengalah dan Allah dah memudahkan urusan sampai ke tahap ini..

sekarang ini ana just tunggu confirmation dari diorang sahaja…semoga Allah permudahkan urusan ini dan harap2 xde dah masalah yang akan timbul on MAS punya behalf…kl semua ni ok, kami akan travel menggunakan train dan bus dari Prague to Amsterdam on 8/9/2010 nnt.. satu perjalanan yang agak jauh(12h)..hopefully everything will be fine.. please pray so that God make everything easier for us insyaAllah..

rasanya setakat itu sahaja buat masa ini..panjang betul ana type hari ni..huhu..terima kasih kerana sudi membaca up to this point..jangan lupa doakan kami semoga selamat sampai di Malaysia…

waalaikummussalam wbt..

Medical Report Muaz

August 15, 2010

Summary:

Baby Muaz was born by spontaneous vaginal delivery at 26+6 gestational weeks. Mother had no signs of intraamnial infection, she was covered by antibiotic shortly before delivery, and she received 1 dose of antenatal steroids. Baby boy was born by head presentation, he was appropriate for gestational age. He was intubated in the delivery room and mechanical ventilation was started. He was admitted to NICU.

1 dose of surfactant was given, the boy was weaned from ventilation to NIPPV/nCPAP. We continued with nCPAP for the next 7 days. He was on intermittent NCPAP during 2nd and 3rd week of life for apnea of maturity.

He had significant persistent ductus arteriosus(PDA). The PDA was ligated on 50th day of life. He was intubated and ventilated during perioperative period. After extubation(day 4 post surgery) he developed progressive dyspnea and stridor(both expiratory and  inspiratory) and mechanical ventilation was needed for another day. He was successfully extubated after 7-day course of Hydrocortison. After day 56 of life he required no respiratory support, stridor and dyspnea persistent during feed. Chest X-rays shows moderate bronchopulmonal dysplasia, combined inhaled bronchodilator and steroid therapy had no effect on stridor and dyspnea. Bronchoscopy showed normal airway anatomy and oedematousus arytenoids, the probable reason for stridor.

Echocardiography post surgery showed accelerated flow on LPA, reason for persistent systolic murmur 2/6.

There was no infectious complication during stay in our hospital.

Muaz receive enteral feeding with human breast milk from day 1 of life, he got to full enteral feeding on day 8 of life. Parental nutrition was needed for 7 days. The boy has been thriving.

2 blood transfusion were applied(6/7/2010 and 11/8/2010). Hyperbilirubinemia was treated with phototherapy.

Upon discharged baby Muaz tolerates bottle feeds by breast milk and Nutrilon 0 Nenatal. He has normal breathing, except for occasional mild stridor and dyspnea rarely-without desaturations. The systolic murmur persists.

DG:

Prematurity, GA 26+6 weeks

Respiratory distress syndrome

Hyperbilirubinemia

Anemia-transfused 11/8/2010

Hemodynamically significant persistent ductus arteriosus(HSPDA), PDA ligitation 7/7/2010

Recommendations:

Breast milk (bottle) or Nutrilon 0 Nenatal (as much as he likes, at least 50ml 7x a day)

Vitamin D and K supplement( according to treating pediatrician’s recommendation).

Padeatric check up wthin 2 days after discharge, routine controls of full blood count and biochemistry – Ca, P, ALP, Fe, Ferritin.

Paediatric, Cardiology, Pulmonary and Neurology checkups.

Vaccination and orthopedic check up (hip an ultrasound) according to common practice in country of residence.

Predischarge Bloods:

Blood group: B Rh negative

Full Blood Count (before blood transfusion): 10.08.10: LEOKOCYTY 8.2 10^9/1, MONOCYTY %: 8.70 %, LYMFOCYTY no: 5.40 10.9/L, MONOCYTY no: 0.70 10.9/L, ERYTROCYTY: 3.32 10^12/1, HEMATOKRIT: 0.262, MCV: 78.9 FL, MCH (Hb v 1 ery): 27.1 Pico grm, MCHC 344.00 g/L, distribution erytr: 15.700, TROMBOCYTY no: 146 10^9/L, retikulocyt: 74.000 promile, Lymfoblast: 0.00 1, segm: 7.00%, bars: 2.00%, eosinof: 1.00%, monocyt: 8.00%, lymfocyty: 82.00%, basofil: 0.000%, metamyelocyty: 0.00%, promyelocyt: 0.00%, myelocyt: 0.00%, plazm. Cells: 0.00%, normoblast: 0.00 nbl/100L, hemoglobin: 90g/L

Biochemistry: 10.08.10: Bilirubin total: 14 umol/L, ALP: 5.12 ukat/L, S-Glukosa: 5.0 mmol/L, S-Ca total: 2.47 mmol/L, S-Fosfor anorg: 2.08mmol/L, S-Cl: 104 mmol/L, Bilirubin conj. 4.8 umol/L, S-Zelezo: 13.20 umol/L, S-Na: 138.6 mmol/L, S-K: 5.3 mmol/L, Ferritin: 71.5 ng/mL

Optalmologic examination: Normal

Neurologic examination: Normal

Cranial ultrasound: Normal

Echocardiography: normal heart anatomy, PDA 0, acceleration LPA 2.5m/s,RPA 2 m/s, RVOT and LVOT normal., MV, TV, AoV normal flow,Mild stenosis of LPA, mild PAVI

Bronchoscopy: Normal anatomy of airways, oedematous arytenoids, probable reason for stridor

14 August..Update Muaz Firdausi

August 14, 2010

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah pada 12 Aug yang lepas Muaz telah dikeluarkan dari hospital untuk pulang ke rumah..walau bagaimanapun, pada 13 Aug kami terpaksa hantar dia balik ke hospital..ini disebabkan pada malam pertama dia balik umah,hidung dia berhingus dan dia mengalami sedikit kesusahan untuk bernafas..kitaorg lak tak tahu apa nak buat..memang agak blur la time tu..satu malam x dapat tidur dengan lena..nasib baik x jadi apa2 yang buruk..

pada keesokkan harinya, kami bawak dia balik ke hospital.. kali ini,wife ana stay di sana selama sehari untuk belajar macam mana nak jaga and handle baby dengan baik..sebelum ni dia tak dapat tinggal di hospital memandangkan dia ada attachment dengan hospital selama 2 minggu..insyaAllah kali ini kami akan lebih konfiden untuk jaga baby dengan baik..susah jugak sebab xde guide dari orang tua secara direct,huu..

berat Muaz pada hari ini(14 Aug) ialah 2050g..tengah hari tadi dia dah balik kembali ke rumah kami..buat masa ini, Muaz still tak dapat nak coordinate dengan baik antara breathing dengan minum susu.. ini menyebabkan dia mengambil masa yang lama sedikit untuk menghabiskan 50ml susu pada satu-satu masa..skrg pun dia ada kembung perut skit.. nasib baik ada minyak yang dibawa khas dari malaysia.. =) at least kami dah ready untuk menghadapi 2 kemungkinan; hidung tersumbat and kembung perut..

jika diikutkan plan asal, kami sepatutnya balik pada 20hb august.. tapi flight ini terpaksa ditunda ke tarikh lain..mungkin 5hb september.. doktor kat sini yang dahulu bagi gerenti dia boleh balik pada 20hb tiba2 cakap dia xleh balik lak tanpa oxygen concentrator.. so diorang pun x berani nk bagi jaminan since diorang pun xde experience dengan baby premature yg naik flight..diorang just baca dari article je..buat masa ini,ana sedang menunggu feedback dari dr Hafizal pasal benda ni..

banyak plan yang dah diubah..kami plan nk tinggal Muaz kat Malaysia so that mak wife ana boleh tolong jagakan.. plan skrg dari bulan 9 sampai bulan 1,ingat nk minta mak dia jagakan..then baru kami bawak datang prague dan stay bersama selama 6 bulan di sini..tetapi ini semua tertakluk kepada perubahan..so far begitulah yang dirancang.. mungkin kos-kos perubatan lebih murah di Malaysia..

pasal negotiation, alhamdulillah kami dah jumpa dengan director hospital pada 12 august yang lepas..dia adalah seorang yang baik dan peramah.. perjumpaan kami ditemani oleh wakil dari Malaysian Embassy di sini.. however, mereka just teman sahaja dan tidak terlibat secara langsung dari segi perbincangan dengan director..kami menceritakan situasi kami dan meminta pengurangan bil.. dan insyaAllah tuan director tu akan buat meeting dengan management staff pada 16 august ini.. actually dia cakap pihak hospital dah bagi banyak pengurangan sebenarnya..dah hanpir 50% daripada kos biasa.. tetapi dia berjanji akan cuba yang terbaik..segala keputusan akan diketahui 17 Aug ini.. mohon doakan agar bil ini dapat dikurangkan.. untuk pengetahuan, total bil up to August so far around 500000kc which is lebih kurang dalam 11000pound..harap2 amount ini dapat direducekan lagi insyaAllah..mohon doakan semoga dipermudahkan dan dilembutkan hati para staff yang akan meeting hari isnin ini..

ana tak nafikan ada kemungkinan tabung perlu dibuka kembali..harap2 masih ada insan-insan yang sudi membantu kami di sini..tetapi semua ini bergantung kepada keputusan meeting hari selasa ini..

rasanya itu sahaja dahulu buat masa ini..sekian dan terima kasih kerana sudi membaca..

wassalam..

07 August 2010.. Update terkini Mu’az Firdausi

August 7, 2010

muaz intai sape tu..?

muaz tgh tido

ada sesape berani lawan saya?hehe..

Assalamualaikum wbt…

Di sini ana ingin mengupdate keadaan Muaz so far…Pada hari Khamis yang lepas(5/8/2010), Mu’az telah menjalani pemeriksaan bronchoscopy untuk melihat dari dalam saluran pernafasan dia..pemeriksaan ini dibuat di hospital lain kerana hanya ada seorang sahaja doktor di Czech Republic yang mampu menjalankan operasi tersebut utk bayi yang kecil..sebelum ini, Mu’az didapati mengalami sedikit masalah pernafasan..macam tak smooth sgt..alhamdulillah pemeriksaan berjalan dengan lancar.. dan masalah pernafasan itu disebabkan oleh edema yang terhasil kerana mechanical ventilation ketika dia menjalani pembedahan tempoh hari.. edema ini akan hilang cuma mengambil sedikit masa.. disebabkan edema ini, Mu’az macam slow skit masa dilatih meminum susu menggunakan botol susu..kalau pakai tiub, tak de la terasa air susu membasahi tengkak..nurse yg bagi dia minum kena banyak bersabar kerana sabar itu separuh daripada iman,hehe..

Semalam Mu’az dah dipindahkan ke katil biasa.. bukannya heated bed lagi.. insyaAllah dalam seminggu lagi dia akan keluar..harap-harap semua doakan agar dia dapat keluar secepat mungkin..tak sabar dah kami nak tunggu Mu’az balik ke rumah,hehe…

pasal negotiation dengan pihak hospital, orang embassy dah kontek pihak hospital..buat masa ini,mereka hanya mampu sempat kontek melalui telepon sahaja..dan dari perbincangan itu, pihak hospital cakap depa dah kenakan charge yang paling minimum..dan sebahagian kecil daripada charge itu mereka cuba utk amik daripada syarikat insurans..pihak embassy mencadangkan ana menghubungi pihak MARA dan alhamdulillah,ana sudah menghantar email ke pegawai MARA di Frankfurt,German tentang anak kami..cuma buat masa ini masih belum ada apa-apa reply daripada dia..kalau option MARA ni diambil, ini bermakna hutang kami dengan MARA akan bertambah je la..

Hasil perbincangan embassy dengan pihak hospital itu kurang memuaskan kami kerana seolah-olah hint yang dibagi ialah perlu di bayar jugak semua amount dalam bil..dan kami telah membuat initiatif untuk berjumpa sendiri dengan director hospital tersebut.. appointment telah dibuat pada hari Khamis ini(12/8) yang mana kami sendiri akan berjumpa face-to-face dengan director untuk merayu supaya amount bil dikurangkan.. mohon doakan semoga Allah permudahkan urusan kami..

Jikalau semuanya ok, kami plan untuk balik ke Malaysia 20 Aug ini dgn flight emirates dari prague.. doktor di sini mencadangkan supaya kami meminta bantuan oxygen supply untuk Mu’az..sebab takut Mu’az xleh nk adapt dengan oxygen level di dalam flight nnt..

insyaAllah setakat itu sahaja dahulu..sekian dan terima kasih kerana sudi membaca.. =)

wassalam..

Mu’az sudah keluar incubator(26 July 2010).. =)

July 26, 2010

Assalamualaikum..nama saya Mu'az =)

Mu'az tengah nyenyak tido..

katil baru Mu'az

Mu'az tengah baring-baring

saya tengah hisap susu ni..hehe

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah pada hari ini, 26 July 2010 Mu’az sudahpun dikeluarkan dari incubator dan dipindahkan ke heated bed.. berat Mu’az hari ni ialah 1605g..insyaAllah doktor menjangkakan Mu’az akan keluar around 1st or 2nd week of August.. tak sabar rasanya nak menyambut kepulangan Mu’az = ) … hampir 3 bulan dia berada di hospital.. dan selama 3 bulan inilah kami duk berulang-alik almost everyday ke sana..

Semalam saya dah menghubungi pihak embassy.. nampaknya terpaksa meminta tolong mereka jugak tentang urusan bil hospital.. ingatkan hari tu duit dah cukup..tapi nk buat camna..bulan ni Mu’az ada surgery PDA.. duit2 yg ada kalau digunakan hanya mampu cover bulan 6 sahaja.. harap-harap pihak embassy berjaya mintak diskaun dengan pihak hospital.. total amount yg dah dibayar sudah hampir 12000pound..dan jika dibayar penuh bil bulan 6, maka amount ini adalah dalam 20000pound sterling..tanpa bantuan dari Dia yang menggerakkan hati-hati anda untuk membantu, mungkin kami tak dapat nak harungi dugaan ini setabah sekarang..terima kasih sekali lagi =)

sekarang masih menunggu khabar berita dari pihak embassy.. baru semalam dapat kontek diorang..kalau xdapat jugak terpaksa la pegi ke plan B…huhu..bayar bulan-bulan selama 2 tahun….

rasanya setakat itu sahaja buat masa ini..terima kasih atas sokongan dan doa anda kepada Mu’az..

wassalam..

update Mu’az Firdausi 12 July 2010~adakah perlu disambung kembali fund appeal ini?

July 12, 2010

salam… hari ni ada ada dua jenis berita..satu berita baik dan satu lagi berita ‘mencabar’.. . berita baiknya alhamdulillah mu’az sudah selamat menjalani surgery PDA(patent ductus arteriosus).. doktor ckp semua berjalan dgn lancar dan tidak ada apa2 complication yang berlaku..buat makluman buat masa ini dia masih berada di ICU kerana baru selesai menjalani pembedahan..dia mungkin kena stay di sana selama beberapa hari lagi..hari ni dia dah bernafas x pakai wayar dah..

berita yang mencabarnya ialah kami baru sahaja terima bil utk bulan 6 yg lepas.. total utk bulan 6 sahaja ialah 334000kc@GBP11000.. Jika dikira-kira, semua fund yang ada sekarang hanya mampu cover utk bulan 6 ini sahaja.. dan ana jangkakan bulan 7 akan mahal jugak disebabkan oleh surgery PDA ini..doktor disana berjanji akan cuba sedaya upaya utk buat apa yg patut sahaja’ utk kurangkan kos kami..but still kos itu akan tetap mahal jugak…so sekarang,ana agak buntu.. adakah perlu disambung kembali fund appeal?ataupun macam mana?

sesiapa yg sudi menolong atau ada idea2 bernas harap dapat membantu..jzkk. .

wassalam..

~Abu Mu’az~

update mua’z 11/7

July 11, 2010

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah..hy kpd Allah kami mengadu dan meminta pertolongan..dgn limpah rahmatNya surgery mu’az berjaya dilakukan tanpa komplikasi.

pada hari pembedahan dibuat sy tidak berada di hospital atas nasihat doktor .katanya it may be so stressful. genangan air mata tidak dpt tertahan tatkala melihat keadaan si kecil mu’az setelah dibedah pd ptg itu  dan sungguh tidak kuat sy menghadapi keadaan ini keseorangan krn suami berada di UK ,dan keputusan utk membuat pembedahan juga diberitahu ketika beliau tiada .

mu’az diberi ubat tahan sakit  dan beberapa ubat lg .dan diberi makanan secara parenteral .intravenous catheter pula dimasukkan kedlm saluran darah dikepalanya krn salur darah lain terlalu kecil.selama dua hari mua’z bernafas menggunakan intratracheal intubation..semalam menggunakan CPAP dan hari ini alhamdulillah dia sudah boleh bernafas sendiri..

semoga mu’az cepat pulih dan boleh keluar ICU serta boleh keluar dr hospital pada masa yg dijangkakan,insyaAllah hujung bulan ini.berdoa dan trus berdoa..

ummu mu’az

update mu’az 6/7/10 -pembedahan mu’az

July 6, 2010

assalamualaikum..

sedikit update baby mu’az bg mereka yg sentiasa prihatin akn perkembangan anak kami.InsyaAllah esok,rabu 7/7/10 mu’az akan menjalani pembedahan utk Patent Ductus Arteriosus.Mlm ni insyaAllah akan dipindahkan ke ICU krn pembedahan tersebut akan dibuat di bilik ICU.

mohon doa semua agar pembedahan berjalan lancar dan dipermudahkanNya..

hoping that our little mujahid always strong in fighting for his survival.

sedikit info mengenai PDA di siniclick here

update mu’az 1/07/10

July 1, 2010

bismillahirrahmaanirrahim..

assalamualaikum wbt..:)

alhamdulillah ‘ala kulli haal..semoga kami tergolong di kalangan mereka yg sentiasa bersyukur dgn nikmatNya yg tak terhitung dan sentiasa redha dgn ujianNya..

hari ini,umur mu’az 44 hari. alhamdulillah, sy gembira melihat keadaan mu’az yg nmpak semakin sihat dan cergas.

dlm tempoh dua minggu yg lps sy hy berkesempatan utk berjumpa doktor dua kali dan mereka menytakan bahawa keadaan mu’az clinically stabil,tiada masalah pernafasan,pemakanan etc. doktor tlh mmbuat ultrasound pd jantung mu’az dan dia mendapati ductus arteriosus masih tidak tertutup,(Patent ductus arteriosus).PDA adalah antara risiko bg premature baby dan risikonya semakin tinggi mengikut seawal mana bayi dilahirkan..

Pemeriksaan susulan dibuat beberapa hari lepas di hospital lain mendapati lubang ductus arteriosus agak besar dan pembedahan perlu dibuat utk mengelakkan kesan jangka masa panjang kpd jantung dan paru2 mu’az..

pembedahan akan dibuat insyaAllah next week..mohon doakan semuanya berjalan lancar dan mu’az dpt recover dgn cepat dan membesar dgn baik..

~ my lil mu’az looks so strong n ummi need to be strong too k..~

~ummu mu’az~